Communicatie voetgangerszone ‘onverantwoord en onprofessioneel’

Entretien paru dans BRUZZ, le 16 juin 2016.

De voetgangerszone in het centrum van Brussel wordt ingeperkt. De communicatie over het hele project ging van in het begin fout, volgens communicatiespecialisten. “Het ontbreekt Brussel bij grote projecten keer op keer aan één duidelijke leider”, zegt communicatiespecialist Nicolas Baygert.

Woensdag lekte al informatie uit over de aanpassingen aan de voetgangerszone, maar op de officiële aankondiging was het wachten op het persmoment, zonet door de stad en door voogdijminister van Beliris Didier Reynders gegeven in het Brusselse stadhuis.

Smet en Mayeur
“Het is in Brussel keer op keer een kakofonie over grote, symbolische dossiers”, zegt professor communicatie aan de ULB en het IHECS Nicolas Baygert. “Er ontbreekt duidelijk leiderschap.” Volgens Baygert moet een bestuur bij grote projecten nadenken over wie daarover legitiem communiceert. En dat gebeurt in Brussel niet.

“Pascal Smet mediatiseert alles, hij is de enige die de stadsmodernisering incarneert. Maar na de lancering van het project is dat gedaan, dan heeft Mayeur het laatste woord.”

Burgemeester Yvan Mayeur wilde van de voetgangerszone zijn prestigeproject maken, zegt Baygert, maar is daar niet in geslaagd.

‘We vieren politieke beslissingen, niet de uitvoering’
Met de communicatie over de voetgangerszone ging het van in het begin fout. Daar ziet Baygert een tweede probleem. De voetgangerszone is door de politiek aangekondigd, zonder eerst te overleggen met de belanghebbenden (bijvoorbeeld de handelaars in het centrum), aldus Baygert.

“Nu, een jaar later, wordt het project opnieuw als onderhandelbaar gepresenteerd”, zegt Baygert. “Die politieke brainstorming had twee, drie jaar geleden moeten gebeuren. Dit is onverantwoord en onprofessioneel.” Het protest is kunnen groeien, heeft zich kunnen organiseren. Baygert vindt dat het bestuur zo een jaar verloren heeft.

Het lijkt in Brussel vaak alsof een globale visie ontbreekt, ook in dit dossier. Dat stipt Baygert aan als nog een, derde, probleem. “We vieren politieke beslissingen, niet de uitvoering ervan.” Het resultaat is vaak erg teleurstellend.

Publicité

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur la façon dont les données de vos commentaires sont traitées.

Créez un site Web ou un blog gratuitement sur WordPress.com.

Retour en haut ↑

%d blogueurs aiment cette page :